Flicka på blomsterfält

Bli en del av Sandviken PurePower

För att vi ska lyckas bli fossilfria i vår region krävs att vi alla lägger manken till. Ibland är det inte så lätt att veta vad man kan göra, men om vi alla hjälps åt kan vi göra stor skillnad med små medel. Här listar vi några tips. Har du fler? Kontakta oss på kommun@sandviken.se så lägger vi upp fler.

Vätgasbil

Hushållet

  • Använd lågenergilampor
  • Spara på varmvattnet. Nya kranar har funktioner för snål­spolande munstycken, men det går också att installera själv.
  • Använd lock när du kokar på spisen
  • Stäng av datorer och TV-apparater. De drar ström även när de står i standby-läge.
  • Tänk på att avfrosta frysen då och då. Då drar den mindre energi.
  • Släck lampor när de inte behövs
  • Vi har världens bästa dricksvatten direkt från kranen. Drick det istället för att köpa vatten på flaska.
  • Städa inte med rengöringsmedel som innehåller klor
  • Överdosera inte tvätt- och diskmedel
  • Tvätta inte kläder på för hög värme. Dagens tvättmedel gör rent vid 40 grader.

  När du handlar

  • Välj närproducerad mat när du kan
  • Undvik varor med onödigt mycket förpackning.

  Återvinning

  Sortera och återvinn så mycket som möjligt. Mediciner och batterier är extra viktiga eftersom de släpper ut giftiga kemikalier och tungmetaller i naturen. Även glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller farliga metaller och måste återvinnas.

  Smartare transporter

  Ungefär en tredjedel av alla koldiox­idutsläpp kommer från trafiken. En stor del av bil­resorna är kortare än fem kilometer. Hur långt har du till jobbet? Går det att promenera, cykla eller åka kollektivt? Din kropp kommer dessutom att tacka dig för den extra motionen. Att samåka är ett alternativ om du har långt till jobbet och kollektiv­trafiken inte räcker till.

  Köpa ny bil

  Ska du investera i en ny bil? Fundera då över en helt utsläppsfri elbil med batteri eller bränslecell för vätgas. En bil med biogas eller syntetisk diesel kan också vara ett alternativ som övergångslösning för att minska utsläppen av koldioxid.

  Köp en vätgasbil

  Kenneth Larsson Billänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Bilhörnanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Köp en elbil

  I princip alla bilhandlare erbjuder el- och hybridbilar idag.

  Köp en biogasbil

  De flesta biltillverkare har bilar som helt eller delvis går att köra på både biogas.

  Kör på syntetisk diesel, HVO

  Bilar, traktorer, bussar och lastbilar med dieselmotor går att köra på vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO, eller hydrotreated vegetable oil). HVO framställs av rest-produkter från skogsindustrin och jordbruket och är helt och är helt fritt från fossila bränslen. Koldioxidutsläppen minskar med upp till 90% jämfört med en bensin- eller dieselbil.

  När kloka människor från hela världen inom industri, akademi och offentlig sektor samverkar händer det spännande saker. Sandviken är en sådan plats inom fossilfria transporter och förnybar energi. Här skapar vi tillsammans innovationskraft.

  Sandvikens PurePOWER är ett öppet kommunikationskoncept som administreras av Sandvikens Kommun. Här samlas vi som vill bidrar till att Sverige blir ett av världens första fossilfria länder. Det är här det händer. Just nu.