Ladda din elbil i Sandvikens kommun

En elbil drivs av en eller flera elmotorer som får sin ström från batterier eller en bränslecell som drivs av vätgas. De vanligaste elbilarna är fortfarande hybrider som kan köras både på el och med bensin eller diesel. Intresset för elbilar ökar snabbt.

Enligt elkraftbranschens intresseorganisation, Power Circle, ökar antalet laddbara bilar med ungefär 55% per år. Länk till annan webbplats.

I Sandviken finns laddningsstationer på flera platser redan idag, både för kommunens egna verksamheter och för privatpersoner och näringsliv.

Vindkraft

Hur ofta måste man tanka?

Räckvidden beror på vilken typ av bil du har, men de flesta bilar har en räckvidd på minst 15 mil. En Tesla tar sig ungefär 45 mil på en laddning. Hur långt du tar dig beror också på hur du kör. Det tar en natt eller en arbetsdag att ladda batteriet fullt i ett vanligt uttag. I en snabbladdningsstation tar det mindre än en timme.

För- och nackdelar med elbil

Den största fördelen är förstås att rena elbilar är helt fossilfria inte släpper ut någon koldioxid. Många gillar dessutom tystnaden. En annan viktig fördel är att det finns el nästan överallt, vilket gör det enkelt att ladda, även om det kräver mer planering och tid jämfört med att tanka en vanlig förbränningsmotor.

Elbilarna kostar fortfarande något mer än bilar med förbränningsmotor, en skillnad som beräknas försvinna helt inom bara några år. Däremot är det betydligt billigare att ladda.

När kloka människor från hela världen inom industri, akademi och offentlig sektor samverkar händer det spännande saker. Sandviken är en sådan plats inom fossilfria transporter och förnybar energi. Här skapar vi tillsammans innovationskraft.

Sandvikens PurePOWER är ett öppet kommunikationskoncept som administreras av Sandvikens Kommun. Här samlas vi som vill bidrar till att Sverige blir ett av världens första fossilfria länder. Det är här det händer. Just nu.

Tillgänglighetsredogörelse